3. razvojna os - bo nova vlada tej nalogi kos?!

    Tako se je glasil slogan četrtega kolesarjenja po 3. razvojni osi, ki ga je Mladinska iniciativa za 3. razvojno os organizirala v nedeljo, 16. septembra 2018. Zbrali smo se v Šentrupertu, kamor se bo iz Koroške priključila 3. razvojna os. Pot smo pričeli proti Velenju, kjer nas je sprejel župan Bojan Kontič. Pričakala nas je tudi množica kolesarjev, med njimi tudi podžupanja Breda Kolar. Najtežji del poti je sledil za tem, ko smo morali prekolesariti Graško Goro, skozi katero bo nekoč predor hitre ceste na Koroško. Pridružila se nam je skupina kolesarjev iz Velenja in nas simbolično pospremila do vrha.

    Nadaljevali smo do mestnega jedra Slovenj Gradca, kjer nas je pričakala nova skupina kolesarjev. Med njimi tudi župan Andrej Čas. Prišli so tudi občinski svetniki iz Dravograda, kamor smo nadaljevali pot. Končna postaja je bila mestna hiša na Ravnah na Koroškem, kjer nas je sprejel župan dr. Tomaž Rožen. Na kolesarjenju sta sodelovala tudi oba koroška poslanca Jani Prednik in Jože Lenart, ki je s kolesarsko skupino Mladinske iniciative prekolesaril celo pot. Med kolesarji sta bila tudi mežiški župan Dušan Krebel in županja Črne na Koroškem mag. Romana Lesjak.

    Letošnja velika udeležba kolesarjev in podpornikov akcije (bilo nas je okoli 150) na obeh straneh Graške Gore je pokazala, da znamo tako Korošci kot Velenjčani združiti sile za dosego skupnega cilja, to je izgradnje 3. razvojne osi. Od nove vlade imamo velika pričakovanja. Z letošnjim simbolnim začetkom poti v Šentrupertu, pa izražamo pričakovanje in zaskrbljenost nad odločitvijo Ustavnega sodišča v zvezi z »braslovško-polzelsko« vložitvijo ustavne presoje državnega prostorskega načrta. Odločitev sodišča naj bi bila znana v prihodnjih dneh.