Ambasadorji HOČ`MO CESTO 2019 so …

  Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je 28. novembra 2019 organizirala tretjo prireditev »Ambasadorji HOČ`MO CESTO!«, na kateri iniciativa podeljuje nazive tistim posameznikom in posameznicam, ki so s svojim dosedanjim delom presegli redne okvire prizadevanj za gradnjo 3. razvojne osi na Koroško. Hkrati pa je naziv spodbuda, za aktivno delo ambasadorjev tudi v prihodnje.

  Slavnostni govornik je bil predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, ki je tudi prvi premier, ki je uradno obiskal Mladinsko iniciativo za 3. razvojno os. Dogodka so se udeležili še minister za finance dr. Andrej Bertoncelj, predsednik uprave Družbe za avtoceste RS dr. Tomaž Vidic, koroški župani, poslanci, gospodarstveniki in obrtniki ter veliko število zainteresirane javnosti.

  Letošnji ambasadorji so postali dramski igralec Marko Mandić, novinarka Maja Nabernik, glasbenik Božidar A. Kolerič ter prvič tudi politiki, koroška poslanca Jože Lenart in Jani Prednik ter državna sekretarka na Ministrstvu za infrastrukturo Nina Mauhler.

  Koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik je v svojem govoru pojasnil, zakaj tudi politiki: »Prvič bodo nazive ambasadorjev prejeli tudi politiki. Morda se kdo sprašuje zakaj slednji? Dejstvo je, da so nekateri posamezniki s svojim negativnim delom politiko tako popacali, da je v javnosti dobila negativen prizvok. Ne glede na to, pa so tudi politiki posamezniki, ki delajo dobro in s čutom za svoj domači kraj! S prejemom nazivov želimo ambasadorje spodbuditi, da svojo nalogo dokončajo. To pomeni pričetek in tudi zaključek gradnje 3. razvojne osi. Podeljevanje nazivov politikom pa ne pomeni sklepanje koalicij s političnimi strankami, saj ima iniciativa do vseh korektno enak in distančni odnos. Kot že rečeno, iniciativa pohvali kadar je potrebno, iniciativa graja kadar je potrebno in iniciativa udari, kadar je potrebno!«

  Aljaž Verhovnik je svoje misli strnil s pobudo glavnih akterjev mladinske iniciative, ki že razvijajo idejo, kako ustvariti gibanje sestavljeno v medgeneracijskem duhu, katerega glavno vodilo bo povrnitev upanja regiji in preseganje delitev. »Pred regijo in tudi Slovenijo so mnogi izzivi. Mladi ne bomo stali križem rok, zato se moramo v reševanje izzivov družbe aktivno vključiti in pomagati iskati rešitve. Nerealno je pričakovati blaginjo, brez vloženega lastnega truda. Mlade generacije smo dolžne pomagati domovini, da se izvije iz krize moralnih vrednot!« je sklenil Verhovnik.

  V kulturnem programu je član iniciative Andrej Grobelnik predstavil video spot himne Mladinske iniciative za 3. razvojno os, z naslovom »Zemlja Koroška«, katere avtor je Božidar A. Kolerič. Nastopila sta še koroški kantavtor Milan Kamnik in Dunja. Program je povezovala Janja Širnik.

  Obrazložitve prejemov nazivov za »Ambasadorje HOČ`MO CESTO!« 2019:

  1. Marko Mandić: Za promocijsko podporo Mladinski iniciativi za 3. razvojno os, ki je pripomogla k širši prepoznavnosti nujnosti izgradnje hitre ceste na Koroško.

  2. Maja Nabernik: Za medijsko pozornost in naklonjenost projektu 3. razvojne osi, ki je pripomogla k širši prepoznavnosti nujnosti izgradnje hitre ceste na Koroško.

  3. Božidar A. Kolerič: Za nesebično ponujeno skladbo »Zemlja Koroška«, ki je postala himna Mladinske iniciative za 3. razvojno os in je tako pripomogla k promocijski podpori gradnje hitre ceste na Koroško.

  4. Nina Mauhler: Za vsesplošno angažiranost pri zagotavljanju pogojev za pričetek gradnje 3. razvojne osi na Koroško.

  5. Jani Prednik: Za vsesplošno angažiranost pri zagotavljanju pogojev za pričetek gradnje 3. razvojne osi na Koroško.

  6. Jože Lenart: Za vsesplošno angažiranost pri zagotavljanju pogojev za pričetek gradnje 3. razvojne osi na Koroško.

   

  Govor koordinatorja Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaža Verhovnika - Ambasadorji Hoč'mo cesto 2019

  Govor Andreja Grobelnika - Ambasadorji Hoč'mo cesto 2019

   

  5