Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je pretekli petek sprožila odštevalnik časa do pričetka gradnje 3. razvojne osi v Gaberkah. Ta sledi časovni obljubi ministra Vrtovca ob zadnjem obisku na seji Sveta koroške regije. Predsednik uprave DARS mag. Valentin Hajdinjak v ponedeljek, 21. septembra 2020, na sestanku s Korošci zatrdil, da ima DARS resničen namen 15. oktobra letos zasaditi simbolično prvo lopato v Gaberkah. Zatrdil je, da bo DARS še v tem tednu podpisal pogodbo z izbranim izvajalcem gradbenih del v Gaberkah, sledi uvedba v dela in 15. oktobra letos simboličen pričetek gradnje.

  Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je v soboto, 19. septembra 2020, pripravila že tradicionalno šesto kolesarjenje po bodoči trasi hitre ceste na Koroško, med Šentrupertom in Ravnami na Koroškem. Ob včerajšnji napovedi koordinatorja Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaža Verhovnika, da se iniciativa s prvo lopato na Koroškem poslavlja v zgodovino, je bilo to tudi zadnje kolesarjenje mladinske iniciative.

  Koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik je na današnji novinarski konferenci predstavil odločitev upravnega odbora Mladinskega sveta Ravne na Koroškem, da bo projekt »Mladinska iniciativa za 3. razvojno os« mandat zaključil s prvo lopato na Koroškem. To pomeni, da bo iniciativa delovala še vsaj eno leto, saj letos na Koroškem (sklop F – Jenina) lopate realno ni pričakovati.

  V pričakovanju prve lopate bo Mladinska iniciativa za 3. razvojno os v soboto, 19. septembra 2020 organizirala tradicionalno, že šesto, kolesarjenje po trasi bodoče hitre ceste na Koroško.
  Kolesarili bomo v smeri Šentrupert – Velenje – Graška Gora – Slovenj Gradec – Dravograd – Ravne na Koroškem. Celotna kolesarska trasa je meri okoli 65 kilometrov.
  Vabljeni, da se nam pridružite na vmesnih postankih in ob določilih NIJZ!

  Tako je na zadnjem srečanju s koroškimi župani napovedal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. Po poročanju medijev se je 9. septembra 2020 ob polnoči iztekel rok za pritožbe na izbor izvajalca gradbenih del za Gaberke. Pritožbe ni bilo vložene, kar pomeni, da zadržkov za pričetek gradnje v Gaberkah, ki se sicer nahajajo na teritoriju Mestne občine Velenje, ni več. Kdaj pa bo prva lopata zasajena na Koroškem?