V soboto, 14. septembra 2019, je potekalo že peto kolesarjenje za 3. razvojno os, katerega je organizirala Mladinska iniciativa za 3. razvojno os. To je potekalo pod sloganom HOČ`MO PRVO LOPATO!, saj protokol, ki je bil podpisan med regijama in državo določa, da se mora cesta pričeti graditi letos. V tehničnem smislu je vse pripravljeno za letošnji pričetek gradnje, domačo nalogo pa mora opraviti še politika, saj mora svoje obljube o pričetku gradnje v obliki poroštvenega zakona tudi uresničiti!

  »Hoč`mo prvo lopato!«

  Tako se glasi slogan 5. kolesarjenja po trasi bodoče hitre ceste na Koroško, ki ga organizira Mladinska iniciativa za 3. razvojno os. Pridružite se nam v soboto, 14. septembra 2019.
  Kolesarili bomo v smeri Šentrupert-Velenje-Graška gora-Slovenj Gradec-Dravograd-Ravne na Koroškem. Lahko se nam pridružite na vmesnih postankih.

  Tako je na današnji (4.9.2019) 9. nujni seji Komisije za nadzor javnih financ, ki je bila sklicana na pobudo poslanca NSi Aleksandra Reberška, razpravljal Aljaž Verhovnik, koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os. Pri tem je izpostavil, da so se leta 2004 pričeli postopki prostorskega umeščanja 3. razvojne osi na Koroško. Šele v letu 2019 je bila uredba o državnem prostorskem načrtu (DPN) za odsek Šentrupert-Velenje na ustavnem sodišča »spoznana« kot skladna z ustavo. V tem času je bilo narejenih veliko študij za davkoplačevalski denar in zdaj je potrebno projekt nadaljevati, ne blokirati.

  Tako je danes (30. avgusta 2019) v Velenju zatrdil državni sekretar na Ministrstvo za finance Alojz Stana. Povedal je, da so se na njihovem ministrstvu opredelili in podali pripombe do predloga poroštvenega zakona o velikih infrastrukturnih projektih, ki ga je v proceduro vložilo Ministrstvo za infrastrukturo. Stana je še opozoril, da je potrebno nekatero področje predloga zakona uskladiti.

  V petek, 30. avgusta, se bo v prostorih Mestne občine Velenje sestal koordinacijski odbor za spremljane izgradnje 3. razvojne osi na Koroško. Predstavniki Ministrstva za infrastrukturo in DARS-a bodo poročali o aktivnostih na projektu 3. razvojne osi. Ob tem pa Koroška pričakuje glavno informacijo, ali je predlog poroštvenega zakona dobil zeleno luč v koaliciji in na vladi.

  Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je na slovesnosti, ki je potekala 18. julija 2019, na Prežihovi ulici na Ravnah na Koroškem, namenu predala informacijski center Mladinske iniciative za 3. razvojno os. Ta je namenjen predstavitvi glavnih mejnikov delovanja iniciative v njenem petletnem obdobju. Hkrati pa info center skrbi tudi za aktualno informiranost javnosti, saj ima nameščena dva zaslona, preko katerega je mogoče slediti aktualnim novicam, ki jih javnosti sporoča Mladinska iniciativa za 3. razvojno os.