V sredo 25. marca 2015 je vlada premierja dr. Mira Cerarja obiskala Koroško. Minister za infrastrukturo in prostor dr. Peter Gašpešič je na Prevaljah organiziral delovni posvet na temo 3. razvojne osi. Predstavil je pomembna izhodišča za nadaljevanje aktivnosti na severnem delu kraka 3. razvojne osi med avtocestnim križem A1 – Velenje – Slovenj Gradec.

  Na podlagi prošnje za srečanje na tematiko 3. razvojne osi, ki smo jo ob začetku leta predsedniku Vlade Republike Slovenije dr. Miru Cerarju poslali predstavniki koroške delegacije, smo se v sredo 11. februarja 2015, predstavniki koroške delegacije sestali z ministrom za infrastrukturo dr. Petrom Gašperšičem.

  Izpostavili smo koroško cestno problematiko, argumente v prid 3. razvojni osi, varnostno situacijo na cestah, predvsem pa pomen 3. razvojne osi za mlade. Od ministra smo pričakovali jasne odgovore kaj se bo in kaj se dogaja na projektu 3. razvojne osi, vključno s časovnico aktivnosti.

  Šokirani smo bili nad odgovorom, da o 3. razvojni osi v celoti (med Hrvaško in Avstrijo) ni smiselno razmišljati, saj v osrednjem delu Slovenije ni postorjenega popolnoma nič in je sama izvedba projekta precej vprašljiva. To je tudi razlog, da 3. razvojna os kot celota ne bo mogla biti vključena v t. i. »Junckerjev paket«, saj ne vsebuje širšega mednarodnega pomena. Minister je pojasnil, da bo država v javno-zasebno partnerstvo vključila DARS – Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji, ki naj bi tudi projektirala in investirala v severni krak 3. razvojne osi (med A1 in Koroško).

  Spoštovani predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar!

   
  V priponki pošiljamo skupno prošnjo Razvojnega sveta koroške regije, koordinatorja projekta 3. razvojne osi za Koroško, GZS OZ Koroška, RRA Koroška in Mladinske iniciative za 3. razvojno os za sestanek z Vami na temo 3. razvojne osi.
   
  V upanju, da boste uslišali našo prošnjo, Vas prav lepo pozdravljamo in želimo uspešen začetek leta 2015.
   
  S spoštovanjem,
   

  Razvojni svet koroške regije

  Župan Občine Podvelka Anton Kovše l. r., predsedujoči

  Koordinator projekta 3. razvojne osi za Koroško

  Župan Občine Prevalje, dr. Matic Tasič, l. r.

  GZS OZ Koroška

  Mojca Kert l. r., predsednica UO GZS

  RRA Koroška

  Karmen Sonjak l. r., direktorica

  Mladinska iniciativa za 3. razvojno os

  Aljaž Verhovnik l. r., vodja iniciative

  Odprto pismo Mladinske iniciative za 3. razvojno os evropski komisarki za promet

  mag. Violeti Bulc

   

  Spoštovana ga. evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc!

   

  Na Vas se ob tej priložnosti obračamo z odprtim pismom, s katerim Vas želimo seznaniti z aktivnostmi Mladinske iniciative za 3. razvojno os.

  Mladinsko iniciativo za 3. razvojno os je 15. julija 2014 ustanovil Mladinski svet Ravne na Koroškem. Ideja za iniciativo se je porodila ob pisanju Strategije za mlade v občini Ravne na Koroškem, ko smo avtorji naleteli in zaznali problem nerealizacije 3. razvojne osi. Menimo, da bi njena izgradnja za Koroško pomenila ogromen korak naprej k preprečevanju bega možganov iz naše regije ter omogočila rast in nadaljnji razvoj koroškega gospodarstva. Mladim bi z izgradnjo hitre ceste na Koroško vlili nekaj optimizma za svetlejšo prihodnost v regiji.

  Spoštovani predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar!

   

  Po več kot dveh mesecih se v imenu Mladinske iniciative za 3. razvojno os zopet obračam na Vas. Dne 25. 8. 2014 smo Vam ob nastopu funkcije predsednika Vlade RS poslali odprto pismo, na katerega smo iz vaše strankarske pisarne dne 28. 8. 2014 prejeli, med drugim, takšen odgovor: »Želimo vam zagotoviti, da je skrb za uravnoteženo regionalno politiko na našem prioritetnem programu. Vsekakor se zavedamo pomena tretje razvojne osi, ne le za prebivalce te regije, temveč še posebej za mlade. Razumemo problem dnevnih migracij, pomena razvoja regije in izzivov, povezanih s tem. Še posebej nas veseli, da je to pismo prišlo prav od vas, mladih, ki ste pri vrhu naše prioritetne agende, zato bomo ponovno uvedli Urad za mlade.«

  Ravne na Koroškem, 4. 11. 2014

   

  ZADEVA:  Odprto pismo Mladinske iniciative za 3. razvojno os

   

  Poslankam in poslancem Državnega zbora RS,

  Vsem poslanskim skupinam v DZ RS,

  Članicam in članom Državnega sveta RS,

  Odbor za gospodarstvo DZ RS,

  Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor DZ RS,

  Odbor za finance in monetarno politiko DZ RS,

  Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo DZ RS

   

  Spoštovani!

  Na Vas se obračamo kot predstavniki Mladinske iniciative za 3. razvojno os, ki jo je 15. julija 2014 ustanovil Mladinski svet Ravne na Koroškem. Ideja za iniciativo se je porodila ob pisanju Strategije za mlade v občini Ravne na Koroškem, ko smo avtorji naleteli in zaznali problem (ne)realizacije 3. razvojne osi. Menimo, da bi njena izgradnja za Koroško pomenila ogromen korak naprej k preprečevanju bega možganov iz naše regije ter omogočila rast in razvoj koroškega gospodarstva. Mladim bi z izgradnjo hitre ceste na Koroško vlili nekaj optimizma za svetlejšo prihodnost v regiji.

  Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je v obdobju od ustanovitve zbrala okoli 7.000 podpisov podpore peticiji za gradnjo 3. razvojne osi na Koroško. Peticijo so podporniki lahko podpisali tako preko spleta na www.hitronakorosko.si, kot tudi v fizični obliki (podpis peticije je še vedno možen preko spleta).