Velika večina poslank in poslancev je včeraj, 18. decembra 2019, kar z 59 glasovi podprla predlog poroštvenega zakona, ki daje zeleno luč stabilni finančni konstrukciji za pričetek gradnje 3. razvojne osi na Koroško. Gre za ključen ukrep države, preko katerega se bo Družbi za avtoceste Republike Slovenije omogočilo zadolževanje pod ugodnejšimi pogoji do višine 50% vrednosti investicije, za gradnjo odseka 3. razvojne osi med Velenjem in Slovenj Gradcem. S tem so sprejeti težko pričakovani pogoji, ki jih mora zagotoviti država, da se bo gradnja te nujno potrebne prometnice na Koroško pričela.

  V četrtek, 19. decembra 2019, bo v ljubljanskem Kinu Šiška potekala sklepna prireditev, kjer bodo organizatorji razglasili ime leta na Valu 202. Za ta naziv se potegujejo vsi tisti, ki so bili po mnenju poslušalcev Vala 202 izbrani za ime meseca.
  Aljaž Verhovnik je postal ime februarja na Valu 202 z naslednjo obrazložitvijo: »koordinator iniciative za tretjo razvojno os in neomajni borec za hitro cesto na Koroško. Ob zadnji Darsovi predstavitvi zamikov začetka graditve tretje razvojne osi je odločno zahteval takojšen začetek del na hitri cesti med Slovenj Gradcem in Velenjem. Izbrali so ga tudi za osebnost leta na Koroškem.«
  Odločitev o tem, kdo je postal ime leta na Valu 202 bo torej znana ta četrtek zvečer.

  Državni zbor bo predvidoma to sredo, 18. decembra 2019, opravil dokončno glasovanje o poroštvu za 3. razvojno os. Spomnimo, da so temu predlogu zakona široko podporo napovedale tako koalicijske, kot tudi opozicijske stranke, z izjemo stranke Levica. V Mladinski iniciativi za 3. razvojno os pričakujemo, da bodo poslanke in poslanci ta teden opravili domačo nalogo glede zagotovitve pogojev za pričetek gradnje 3. razvojne osi na Koroško. Sprejem poroštvene zakonodaje je namreč nujen za pričetek gradnje odseka hitre ceste Velenje-Slovenj Gradec, ki je v vseh pogledih strokovno nesporen in vse od leta 2013 talec (ne)opravičenih prerekanj okoli trase 3. razvojne osi med avtocesto A1 in Velenjem. S sprejemom poroštva, bodo poslanci končno pritisnili na zeleno luč države, da se ta nujno potrebna prometnica na Koroško prične graditi. Zavedati se moramo, da so se postopki za prostorsko umeščanje začeli že daljnega leta 2004!

  Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je 28. novembra 2019 organizirala tretjo prireditev »Ambasadorji HOČ`MO CESTO!«, na kateri iniciativa podeljuje nazive tistim posameznikom in posameznicam, ki so s svojim dosedanjim delom presegli redne okvire prizadevanj za gradnjo 3. razvojne osi na Koroško. Hkrati pa je naziv spodbuda, za aktivno delo ambasadorjev tudi v prihodnje.

  Slavnostni govornik je bil predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, ki je tudi prvi premier, ki je uradno obiskal Mladinsko iniciativo za 3. razvojno os. Dogodka so se udeležili še minister za finance dr. Andrej Bertoncelj, predsednik uprave Družbe za avtoceste RS dr. Tomaž Vidic, koroški župani, poslanci, gospodarstveniki in obrtniki ter veliko število zainteresirane javnosti.

  Družba za avtoceste Republike Slovenije (DARS) je včeraj objavila sklep, v katerem je izmed šestih prijavljenih interesentov za gradnjo prvega odseka »Gaberke«, na trasi 3. razvojne osi Velenje-Slovenj Gradec, sposobnost sodelovanja podelila trem prijaviteljem. Na ta sklep je sicer možna še pritožba. Po pravno-formalno zaključenem postopku, bo sledila druga faza, v kateri bo izbran tisti izvajalec, ki bo ponudil najnižjo ceno. Tako bo izvajalec dokončno izbran in gradnja 3. razvojne osi na Koroško se bo lahko pričela!