Potem, ko je Družba za avtoceste Republike Slovenije (DARS) 19. decembra lani Korošce šokirala s ponižujočim triletnim zamikom časovnice izgradnje 3. razvojne osi na Koroško, bo to sredo potekal nov sestanek Koordinacijskega odbora za spremljanje izgradnje 3. razvojne osi. Korošci smo na zadnjem srečanju novo predlagano časovnico odločno zavrnili, saj niso nastale nikakršne objektivne okoliščine, ki bi to upravičevale.

  Spoštovani minister in predsednik SMC dr. Miro Cerar!

  Marca 2015 ste ob obisku Koroške na Prevaljah, takrat kot predsednik vlade, javno obljubili, da se bo v letu 2019 pričela izgradnja 3. razvojne osi na odseku od avtoceste A1 do Slovenj Gradca. V času vaše vlade je bil storjen napredek. Na odseku A1-Velenje je bila po dolgih letih sprejeta uredba o državnem prostorskem načrtu. Spomnimo, da je ta na odseku Velenje-Slovenj Gradec sprejeta že od leta 2013. Žal je prišlo do ustavne presoje te uredbe in Korošci spet čakamo…

  Novinarji Koroškega radia so nominirali kandidate za osebnost leta Koroške 2018. Med njimi je tudi Aljaž Verhovnik, koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os. Glasovanje za osebnost leta poteka na Koroškem radiu od ponedeljka 7. januarja do petka 18. januarja, vsak delovnik in sicer:

  • v ponedeljek ob 12:15;
  • v torek ob 12:15;
  • v sredo ob 15:00;
  • v četrtek ob 12:15;
  • v petek ob 15:00.

  V petek, 21. decembra 2018, se je na Prevaljah sestal Odbor za izgradnjo 3. razvojne osi na Koroško. Prisotni predsednik odbora dr. Matic Tasič, ravenski župan dr. Tomaž Rožen, novi slovenjegraški župan Tilen Klugler in koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik so zavzeli naslednje sklepe, ki so jih že posredovali javnosti, Svetu koroške regije ter Ministrstvu za infrastrukturo.

  Multimedijski portal RTV Slovenija je 19. decembra povzel DARS-ovo izjavo za javnost: »V Darsu, ki je izvajalec in investitor projekta, so poudarili, da Dars ni bil podpisnik omenjenega protokola in da so roki v protokolu nerealni.«

  Zato objavljamo prilogo Protokola o poteku načrtovanja in izgradnje 3. razvojne osi na odseku Šentrupert – Velenje – Slovenj Gradec – Dravograd – Holmec, na kateri je razvidno, da je DARS pripravil terminski plan oz. časovnico izgradnje 3. razvojne osi na Koroško.

  Korošci v prihodnjem letu (še) ne bomo dočakali pričetka gradnje 3. razvojne osi!

  Tako je Družba za avtoceste (v nadaljevanju DARS) na današnjem sestanku koordinacijskega odbora s predstavniki Ministrstva za infrastrukturo in DARS-a šokirala Korošce. Spomnimo se, da je bilo na zadnjem srečanju oktobra letos dogovorjeno, da bo decembra vsem stranem predlagana novelirana časovnica izgradnje 3. razvojne osi na Koroško.
  DARS predlaga, da se na odseku Velenje – Slovenj Gradec gradbena dela pričnejo decembra 2020 (po protokolu bi se to moralo zgoditi decembra 2019). Na tem odseku bi se naj po protokolu gradbena dela zaključila konec leta 2023, DARS pa je predlagal zamik končanja gradbenih del v leto 2026.