Mladinska iniciativa za 3. razvojno os vabi na svečano prireditev

  »AMBASADORJI HOČ`MO CESTO!«,

  ki bo v razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, Na gradu 1, na Ravnah na Koroškem,v četrtek, 28. novembra 2019,ob 19. uri.

  Državni zbor Republike Slovenije je 29. oktobra 2019 na 12. redni seji opravil prvo branje, razpravo in tudi glasovanje, o Zakonu o poroštvu za velike infrastrukturne projekte, katerega del je tudi poroštvo za odsek koroške hitre ceste med Velenjem in Slovenj Gradec. Poslanci so s 67 glasovi ZA in 11 PROTI potrdili predlog zakona in ga poslali v nadaljnjo proceduro. Za sta glasovala oba koroška poslanca Jani Prednik in Jože Lenart. Proti je glasovalo osem poslancev Levice, dva poslanca SDS ter en poslanec SMC.

  Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je dne, 28. oktobra 2019, posodobila semafor izgradnje 3. razvojne osi. Podatke nam je poslala Družba za avtoceste Republike Slovenije. Od zadnje posodobitve semaforja, avgusta 2018, sveti samo še ena rdeča luč. Ta predstavlja pričetek gradbenih del. Za izdelavo finančne konstrukcije projekta je končno zasvetila zelena luč. Rumeno so zasvetili pridobitev gradbenega dovoljenja, priprava razpisne dokumentacije za gradnjo in potek javnega naročila in sklenitev pogodb za gradnjo. To pomeni, da so aktivnosti v teku.

  Na 99. obletnico za Korošce žalostnega koroškega plebiscita, je Vlada Republike Slovenije, dne 10. oktobra 2019, vendarle potrdila predlog zakona, ki vključuje poroštvo za pričetek gradnje koroške hitre ceste. V Mladinski iniciativi za 3. razvojno os ocenjujemo, da je to ključen korak države do prve lopate na severnem kraku 3. razvojne osi, zato se je pripravljalni odbor, ki je dne 17. oktobra 2019 pred vladno palačo napovedal protest odločil, da namero o protestnem shodu zamrzne do odločitve v Državnem zboru. Zakon o poroštvu bo namreč dokončno sprejet, ko ga bodo potrdili poslanci.

  V ponedeljek, 7. oktobra 2019, se je na Ravnah na Koroškem sestal pripravljalni odbor za organizacijo napovedanega protesta HOČ`MO PRVO LOPATO! v Ljubljani. Odbor sestavljajo predstavniki Mladinske iniciative za 3. razvojno os, koroške občine, Gospodarska zbornica Koroške ter Območne obrtno-podjetniške zbornice.

  Ključen za izvedbo protesta je za organizatorje podatek o sprejemu poroštvenega zakona s strani Vlade Republike Slovenije. Če bo vlada do 17. oktobra 2019 potrdila vsebino t. i. poroštvenega zakona za 3. razvojno os, bo pripravljalni odbor protest zamrznil, do končne odločitve v Državnem zboru.

  Državna sekretarka Nina Mauhler je na današnjem (4.10.2019) sestanku koordinacijskega odbora za spremljanje gradnje 3. razvojne osi sporočila, da je Ministrstvo za infrastrukturo poslalo predlog zakona o velikih infrastrukturnih projektih, v katerem je tudi poroštvo za 3. razvojno os. Ministrstvo za finance se s predlogom zakona strinja, je povedal državni sekretar Alojz Stana. Ministrstvo za infrastrukturo je iz predlog zakona umaknilo dva odseka 3. razvojne osi, ki še nimata sprejetega investicijskega projekta. Predmet poroštva za Korošce ostaja odsek Velenje – Slovenj Gradec, kjer je prostorska uredba sprejeta že od leta 2013! Ta odsek dejansko čaka na pričetek gradnje, je povedal predsednik uprave DARS dr. Tomaž Vidic.