Protest za koroško hitro cesto – HOČ'MO PRVO LOPATO, bo v četrtek 17. oktobra 2019 ob 10h pred vladno palačo v Ljubljani. Iz Koroške bodo po različnih krajih ob 7. uri organizirani avtobusni prevozi. Za brezplačen prevoz se je potrebno prijaviti pri občinskih koordinatorjih:

  Včeraj se je na Ravnah na Koroškem na pobudo Mladinske iniciative za 3. razvojno os sestal pripravljalni odbor za organizacijo protesta za 3. razvojno os v Ljubljani. Odbor, ki ga poleg iniciative tvorijo še koroške občine, GZS Koroške in območne-obrtno podjetniške zbornice iz Koroške je sklenil, da bo protest s sloganom HOČ`MO PRVO LOPATO! potekal v četrtek, 17. oktobra 2019 ob 10. uri na Gregorčičevi ulici, pred stavbo Vlade Republike Slovenije v Ljubljani.

  V soboto, 14. septembra 2019, je potekalo že peto kolesarjenje za 3. razvojno os, katerega je organizirala Mladinska iniciativa za 3. razvojno os. To je potekalo pod sloganom HOČ`MO PRVO LOPATO!, saj protokol, ki je bil podpisan med regijama in državo določa, da se mora cesta pričeti graditi letos. V tehničnem smislu je vse pripravljeno za letošnji pričetek gradnje, domačo nalogo pa mora opraviti še politika, saj mora svoje obljube o pričetku gradnje v obliki poroštvenega zakona tudi uresničiti!

  »Hoč`mo prvo lopato!«

  Tako se glasi slogan 5. kolesarjenja po trasi bodoče hitre ceste na Koroško, ki ga organizira Mladinska iniciativa za 3. razvojno os. Pridružite se nam v soboto, 14. septembra 2019.
  Kolesarili bomo v smeri Šentrupert-Velenje-Graška gora-Slovenj Gradec-Dravograd-Ravne na Koroškem. Lahko se nam pridružite na vmesnih postankih.

  Tako je na današnji (4.9.2019) 9. nujni seji Komisije za nadzor javnih financ, ki je bila sklicana na pobudo poslanca NSi Aleksandra Reberška, razpravljal Aljaž Verhovnik, koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os. Pri tem je izpostavil, da so se leta 2004 pričeli postopki prostorskega umeščanja 3. razvojne osi na Koroško. Šele v letu 2019 je bila uredba o državnem prostorskem načrtu (DPN) za odsek Šentrupert-Velenje na ustavnem sodišča »spoznana« kot skladna z ustavo. V tem času je bilo narejenih veliko študij za davkoplačevalski denar in zdaj je potrebno projekt nadaljevati, ne blokirati.

  Tako je danes (30. avgusta 2019) v Velenju zatrdil državni sekretar na Ministrstvo za finance Alojz Stana. Povedal je, da so se na njihovem ministrstvu opredelili in podali pripombe do predloga poroštvenega zakona o velikih infrastrukturnih projektih, ki ga je v proceduro vložilo Ministrstvo za infrastrukturo. Stana je še opozoril, da je potrebno nekatero področje predloga zakona uskladiti.