Družba za avtoceste Republike Slovenije (v nadaljevanju DARS) je včeraj predstavila nove informacije o poteku izgradnje 3. razvojne osi. Za oba odseka (A1-Velenje in Velenje-Slovenj Gradec) so sklenjene pogodbe za parcelacijo, cenitev in odkup zemljišč ter za izvedbo arheoloških raziskav. Na trasi med Velenjem in Slovenj Gradcem je parcelacija gozdnih zemljišč že izvedena, zato sledi cenitev. Za objekte pa bo cenitev predvidoma pomladi 2019, ko bodo znane ocene posegov na zemljišča na podlagi projektnih rešitev.

    Pred kratkim smo dobili novi sklic Državnega zbora in zaprisegla je 13. slovenska vlada. Zato se je Mladinska iniciativa za 3. razvojno os odločila, da bo obiskala poslanske skupine v parlamentu, kot je to naredila že v prejšnjem mandatu. Na našo prošnjo so se najprej odzvali v poslanski skupini Socialni demokrati, pričakujemo pa še termin poslanske skupine Liste Marjana Šarca.

    Na koroškem gospodarskem forumu, ki je v sredo 3. oktobra 2018 potekal v Dravogradu, nosil pa je naslov Generacije za inovacije, je koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik predlagal v sprejem Strategijo razvoja ob prihodu 3. razvojne osi v regijo. To idejo je podprla tudi generalna direktorica GZS mag. Sonja Šmuc.

    Tako se je glasil slogan četrtega kolesarjenja po 3. razvojni osi, ki ga je Mladinska iniciativa za 3. razvojno os organizirala v nedeljo, 16. septembra 2018. Zbrali smo se v Šentrupertu, kamor se bo iz Koroške priključila 3. razvojna os. Pot smo pričeli proti Velenju, kjer nas je sprejel župan Bojan Kontič. Pričakala nas je tudi množica kolesarjev, med njimi tudi podžupanja Breda Kolar. Najtežji del poti je sledil za tem, ko smo morali prekolesariti Graško Goro, skozi katero bo nekoč predor hitre ceste na Koroško. Pridružila se nam je skupina kolesarjev iz Velenja in nas simbolično pospremila do vrha.

    Kot poroča STA bo danes na dnevnem redu seje ustavnega sodišča tudi zahteva za ustavno presojo uredbe o državnem prostorskem načrtu za traso tretje razvojne osi med Šentrupertom in Velenjem. Kot je že znano, sta vloženo zahtevo podpisali občini Braslovče in Polzela, na odločitev sodišča pa med drugim čaka tudi DARS, ki je moral zaradi tega ustaviti postopke projektiranja. Kdaj bo obravnava te točke pred ustavnim sodiščem in kakšna bo odločitev ni mogoče predvideti.