Protokol za izgradnjo 3. razvojne osi na Koroško bo obstal, če se bo gradnja med Slovenj Gradcem in Velenjem pričela letos, vsaj na nekem odseku. Mladinska iniciativa za 3. razvojno os postavlja 1. februar 2019 kot dokončni rok pristojnim na ministrstvu in DARS-u za iskanje rešitve, da se bo gradnja letos na odseku Velenje – Slovenj Gradec pričela. V nasprotnem primer sledi protest.

  Danes je na sedežu SMC v Ljubljani potekal sestanek med Mladinsko iniciativo za 3. razvojno os ter vodstvom stranke SMC. Povod za srečanje je bilo pismo Mladinske iniciative, naslovljeno na dr. Mira Cerarja, zaradi odmikov v časovnici izgradnje 3. razvojne osi na Koroško.

  Prisotni so uvodoma ugotovili, da je bil julija 2017 podpisan protokol, ki zajema tudi časovnico izgradnje 3. razvojne osi na Koroško. Protokol bazira na obljubi vlade Mira Cerarja iz marca 2015, da se bo gradnja odseka štiripasovne hitre ceste A1 – Velenje – Slovenj Gradec pričela prav v letošnjem letu. Z dokumenti je bilo ugotovljeno, da je časovnico, ki je sestavni del protokola, pripravil DARS. Na podlagi teh okoliščin sta bila sprejeta naslednja zaključka:

  Potem, ko je Družba za avtoceste Republike Slovenije (DARS) 19. decembra lani Korošce šokirala s ponižujočim triletnim zamikom časovnice izgradnje 3. razvojne osi na Koroško, bo to sredo potekal nov sestanek Koordinacijskega odbora za spremljanje izgradnje 3. razvojne osi. Korošci smo na zadnjem srečanju novo predlagano časovnico odločno zavrnili, saj niso nastale nikakršne objektivne okoliščine, ki bi to upravičevale.

  Spoštovani minister in predsednik SMC dr. Miro Cerar!

  Marca 2015 ste ob obisku Koroške na Prevaljah, takrat kot predsednik vlade, javno obljubili, da se bo v letu 2019 pričela izgradnja 3. razvojne osi na odseku od avtoceste A1 do Slovenj Gradca. V času vaše vlade je bil storjen napredek. Na odseku A1-Velenje je bila po dolgih letih sprejeta uredba o državnem prostorskem načrtu. Spomnimo, da je ta na odseku Velenje-Slovenj Gradec sprejeta že od leta 2013. Žal je prišlo do ustavne presoje te uredbe in Korošci spet čakamo…

  Novinarji Koroškega radia so nominirali kandidate za osebnost leta Koroške 2018. Med njimi je tudi Aljaž Verhovnik, koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os. Glasovanje za osebnost leta poteka na Koroškem radiu od ponedeljka 7. januarja do petka 18. januarja, vsak delovnik in sicer:

  • v ponedeljek ob 12:15;
  • v torek ob 12:15;
  • v sredo ob 15:00;
  • v četrtek ob 12:15;
  • v petek ob 15:00.