Družba za avtoceste Republike Slovenije (DARS) je sporočila, da je bilo v petek, 6. marca 2020, izdano gradbeno dovoljenje za pričetek gradnje na sklopu »D« Gaberke. Gre za prvi podsklop med Velenjem in Slovenj Gradcem, kjer se bo gradnja 3. razvojne osi pričela! S tem dejstvom se je v petek seznanil tudi upravni odbor Mladinskega sveta Ravne na Koroškem, ki deluje v funkciji koordinacije Mladinske iniciative za 3. razvojno os.

  Družba za avtoceste Republike Slovenije (DARS) je danes koordinacijski odbor za 3. razvojno os informirala o poteku aktivnosti za pričetek gradnje 3. razvojne osi na Koroško. Gradnja bi se najprej pričela na relaciji med Velenjem in Slovenj Gradcem, na »Sklopu D – Gaberke«, kjer se v naslednjih dneh pričakuje izdaja gradbenega dovoljenja. Bolj problematična je izbira izvajalca gradbenih del za ta odsek, saj so se prav vsi pritožili na Državno revizijsko komisijo, ta pa je pred kratkim sporočila, da bo rok odločitve podaljšala, neuradno do konca februarja 2020. Ko bo zaključena prva faza razpisa, v katerem DARS ponudnikom priznava »sposobnost gradnje«, bo sledila druga faza razpisa, v katerem bo odločilna cena. Vse nadaljnje odločitve so torej v rokah zainteresiranih gradbincev in Državne revizijske komisije.

  Velika večina poslank in poslancev je včeraj, 18. decembra 2019, kar z 59 glasovi podprla predlog poroštvenega zakona, ki daje zeleno luč stabilni finančni konstrukciji za pričetek gradnje 3. razvojne osi na Koroško. Gre za ključen ukrep države, preko katerega se bo Družbi za avtoceste Republike Slovenije omogočilo zadolževanje pod ugodnejšimi pogoji do višine 50% vrednosti investicije, za gradnjo odseka 3. razvojne osi med Velenjem in Slovenj Gradcem. S tem so sprejeti težko pričakovani pogoji, ki jih mora zagotoviti država, da se bo gradnja te nujno potrebne prometnice na Koroško pričela.

  V četrtek, 19. decembra 2019, bo v ljubljanskem Kinu Šiška potekala sklepna prireditev, kjer bodo organizatorji razglasili ime leta na Valu 202. Za ta naziv se potegujejo vsi tisti, ki so bili po mnenju poslušalcev Vala 202 izbrani za ime meseca.
  Aljaž Verhovnik je postal ime februarja na Valu 202 z naslednjo obrazložitvijo: »koordinator iniciative za tretjo razvojno os in neomajni borec za hitro cesto na Koroško. Ob zadnji Darsovi predstavitvi zamikov začetka graditve tretje razvojne osi je odločno zahteval takojšen začetek del na hitri cesti med Slovenj Gradcem in Velenjem. Izbrali so ga tudi za osebnost leta na Koroškem.«
  Odločitev o tem, kdo je postal ime leta na Valu 202 bo torej znana ta četrtek zvečer.

  Državni zbor bo predvidoma to sredo, 18. decembra 2019, opravil dokončno glasovanje o poroštvu za 3. razvojno os. Spomnimo, da so temu predlogu zakona široko podporo napovedale tako koalicijske, kot tudi opozicijske stranke, z izjemo stranke Levica. V Mladinski iniciativi za 3. razvojno os pričakujemo, da bodo poslanke in poslanci ta teden opravili domačo nalogo glede zagotovitve pogojev za pričetek gradnje 3. razvojne osi na Koroško. Sprejem poroštvene zakonodaje je namreč nujen za pričetek gradnje odseka hitre ceste Velenje-Slovenj Gradec, ki je v vseh pogledih strokovno nesporen in vse od leta 2013 talec (ne)opravičenih prerekanj okoli trase 3. razvojne osi med avtocesto A1 in Velenjem. S sprejemom poroštva, bodo poslanci končno pritisnili na zeleno luč države, da se ta nujno potrebna prometnica na Koroško prične graditi. Zavedati se moramo, da so se postopki za prostorsko umeščanje začeli že daljnega leta 2004!