Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je 28. novembra 2019 organizirala tretjo prireditev »Ambasadorji HOČ`MO CESTO!«, na kateri iniciativa podeljuje nazive tistim posameznikom in posameznicam, ki so s svojim dosedanjim delom presegli redne okvire prizadevanj za gradnjo 3. razvojne osi na Koroško. Hkrati pa je naziv spodbuda, za aktivno delo ambasadorjev tudi v prihodnje.

  Slavnostni govornik je bil predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, ki je tudi prvi premier, ki je uradno obiskal Mladinsko iniciativo za 3. razvojno os. Dogodka so se udeležili še minister za finance dr. Andrej Bertoncelj, predsednik uprave Družbe za avtoceste RS dr. Tomaž Vidic, koroški župani, poslanci, gospodarstveniki in obrtniki ter veliko število zainteresirane javnosti.

  Družba za avtoceste Republike Slovenije (DARS) je včeraj objavila sklep, v katerem je izmed šestih prijavljenih interesentov za gradnjo prvega odseka »Gaberke«, na trasi 3. razvojne osi Velenje-Slovenj Gradec, sposobnost sodelovanja podelila trem prijaviteljem. Na ta sklep je sicer možna še pritožba. Po pravno-formalno zaključenem postopku, bo sledila druga faza, v kateri bo izbran tisti izvajalec, ki bo ponudil najnižjo ceno. Tako bo izvajalec dokončno izbran in gradnja 3. razvojne osi na Koroško se bo lahko pričela!

  Mladinska iniciativa za 3. razvojno os vabi na svečano prireditev

  »AMBASADORJI HOČ`MO CESTO!«,

  ki bo v razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, Na gradu 1, na Ravnah na Koroškem,v četrtek, 28. novembra 2019,ob 19. uri.

  Državni zbor Republike Slovenije je 29. oktobra 2019 na 12. redni seji opravil prvo branje, razpravo in tudi glasovanje, o Zakonu o poroštvu za velike infrastrukturne projekte, katerega del je tudi poroštvo za odsek koroške hitre ceste med Velenjem in Slovenj Gradec. Poslanci so s 67 glasovi ZA in 11 PROTI potrdili predlog zakona in ga poslali v nadaljnjo proceduro. Za sta glasovala oba koroška poslanca Jani Prednik in Jože Lenart. Proti je glasovalo osem poslancev Levice, dva poslanca SDS ter en poslanec SMC.

  Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je dne, 28. oktobra 2019, posodobila semafor izgradnje 3. razvojne osi. Podatke nam je poslala Družba za avtoceste Republike Slovenije. Od zadnje posodobitve semaforja, avgusta 2018, sveti samo še ena rdeča luč. Ta predstavlja pričetek gradbenih del. Za izdelavo finančne konstrukcije projekta je končno zasvetila zelena luč. Rumeno so zasvetili pridobitev gradbenega dovoljenja, priprava razpisne dokumentacije za gradnjo in potek javnega naročila in sklenitev pogodb za gradnjo. To pomeni, da so aktivnosti v teku.

  Na 99. obletnico za Korošce žalostnega koroškega plebiscita, je Vlada Republike Slovenije, dne 10. oktobra 2019, vendarle potrdila predlog zakona, ki vključuje poroštvo za pričetek gradnje koroške hitre ceste. V Mladinski iniciativi za 3. razvojno os ocenjujemo, da je to ključen korak države do prve lopate na severnem kraku 3. razvojne osi, zato se je pripravljalni odbor, ki je dne 17. oktobra 2019 pred vladno palačo napovedal protest odločil, da namero o protestnem shodu zamrzne do odločitve v Državnem zboru. Zakon o poroštvu bo namreč dokončno sprejet, ko ga bodo potrdili poslanci.