V ponedeljek, 7. oktobra 2019, se je na Ravnah na Koroškem sestal pripravljalni odbor za organizacijo napovedanega protesta HOČ`MO PRVO LOPATO! v Ljubljani. Odbor sestavljajo predstavniki Mladinske iniciative za 3. razvojno os, koroške občine, Gospodarska zbornica Koroške ter Območne obrtno-podjetniške zbornice.

  Ključen za izvedbo protesta je za organizatorje podatek o sprejemu poroštvenega zakona s strani Vlade Republike Slovenije. Če bo vlada do 17. oktobra 2019 potrdila vsebino t. i. poroštvenega zakona za 3. razvojno os, bo pripravljalni odbor protest zamrznil, do končne odločitve v Državnem zboru.

  Državna sekretarka Nina Mauhler je na današnjem (4.10.2019) sestanku koordinacijskega odbora za spremljanje gradnje 3. razvojne osi sporočila, da je Ministrstvo za infrastrukturo poslalo predlog zakona o velikih infrastrukturnih projektih, v katerem je tudi poroštvo za 3. razvojno os. Ministrstvo za finance se s predlogom zakona strinja, je povedal državni sekretar Alojz Stana. Ministrstvo za infrastrukturo je iz predlog zakona umaknilo dva odseka 3. razvojne osi, ki še nimata sprejetega investicijskega projekta. Predmet poroštva za Korošce ostaja odsek Velenje – Slovenj Gradec, kjer je prostorska uredba sprejeta že od leta 2013! Ta odsek dejansko čaka na pričetek gradnje, je povedal predsednik uprave DARS dr. Tomaž Vidic.

  Protest za koroško hitro cesto – HOČ'MO PRVO LOPATO, bo v četrtek 17. oktobra 2019 ob 10h pred vladno palačo v Ljubljani. Iz Koroške bodo po različnih krajih ob 7. uri organizirani avtobusni prevozi. Za brezplačen prevoz se je potrebno prijaviti pri občinskih koordinatorjih:

  Včeraj se je na Ravnah na Koroškem na pobudo Mladinske iniciative za 3. razvojno os sestal pripravljalni odbor za organizacijo protesta za 3. razvojno os v Ljubljani. Odbor, ki ga poleg iniciative tvorijo še koroške občine, GZS Koroške in območne-obrtno podjetniške zbornice iz Koroške je sklenil, da bo protest s sloganom HOČ`MO PRVO LOPATO! potekal v četrtek, 17. oktobra 2019 ob 10. uri na Gregorčičevi ulici, pred stavbo Vlade Republike Slovenije v Ljubljani.

  V soboto, 14. septembra 2019, je potekalo že peto kolesarjenje za 3. razvojno os, katerega je organizirala Mladinska iniciativa za 3. razvojno os. To je potekalo pod sloganom HOČ`MO PRVO LOPATO!, saj protokol, ki je bil podpisan med regijama in državo določa, da se mora cesta pričeti graditi letos. V tehničnem smislu je vse pripravljeno za letošnji pričetek gradnje, domačo nalogo pa mora opraviti še politika, saj mora svoje obljube o pričetku gradnje v obliki poroštvenega zakona tudi uresničiti!

  »Hoč`mo prvo lopato!«

  Tako se glasi slogan 5. kolesarjenja po trasi bodoče hitre ceste na Koroško, ki ga organizira Mladinska iniciativa za 3. razvojno os. Pridružite se nam v soboto, 14. septembra 2019.
  Kolesarili bomo v smeri Šentrupert-Velenje-Graška gora-Slovenj Gradec-Dravograd-Ravne na Koroškem. Lahko se nam pridružite na vmesnih postankih.