Tako je na današnji (4.9.2019) 9. nujni seji Komisije za nadzor javnih financ, ki je bila sklicana na pobudo poslanca NSi Aleksandra Reberška, razpravljal Aljaž Verhovnik, koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os. Pri tem je izpostavil, da so se leta 2004 pričeli postopki prostorskega umeščanja 3. razvojne osi na Koroško. Šele v letu 2019 je bila uredba o državnem prostorskem načrtu (DPN) za odsek Šentrupert-Velenje na ustavnem sodišča »spoznana« kot skladna z ustavo. V tem času je bilo narejenih veliko študij za davkoplačevalski denar in zdaj je potrebno projekt nadaljevati, ne blokirati.

  Tako je danes (30. avgusta 2019) v Velenju zatrdil državni sekretar na Ministrstvo za finance Alojz Stana. Povedal je, da so se na njihovem ministrstvu opredelili in podali pripombe do predloga poroštvenega zakona o velikih infrastrukturnih projektih, ki ga je v proceduro vložilo Ministrstvo za infrastrukturo. Stana je še opozoril, da je potrebno nekatero področje predloga zakona uskladiti.

  V petek, 30. avgusta, se bo v prostorih Mestne občine Velenje sestal koordinacijski odbor za spremljane izgradnje 3. razvojne osi na Koroško. Predstavniki Ministrstva za infrastrukturo in DARS-a bodo poročali o aktivnostih na projektu 3. razvojne osi. Ob tem pa Koroška pričakuje glavno informacijo, ali je predlog poroštvenega zakona dobil zeleno luč v koaliciji in na vladi.

  Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je na slovesnosti, ki je potekala 18. julija 2019, na Prežihovi ulici na Ravnah na Koroškem, namenu predala informacijski center Mladinske iniciative za 3. razvojno os. Ta je namenjen predstavitvi glavnih mejnikov delovanja iniciative v njenem petletnem obdobju. Hkrati pa info center skrbi tudi za aktualno informiranost javnosti, saj ima nameščena dva zaslona, preko katerega je mogoče slediti aktualnim novicam, ki jih javnosti sporoča Mladinska iniciativa za 3. razvojno os.

  Včeraj, 15. julija 2019, to je prav na peto obletnico ustanovitve Mladinske iniciative za 3. razvojno os, je na Ministrstvu za finance potekal sestanek, katerega tema je bila zaprtje finančne konstrukcije za 3. razvojno os. Za sestanek je zaprosila Mladinska iniciativa za 3. razvojno os, ki se zaveda, da je zaprta finančna konstrukcija še zadnja zelena luč, ki je potrebna za pričetek gradnje 3. razvojne osi na Koroško.

  Prav na današnji dan, 15. julija 2014, je pričel delovati spletni informacijski portal Mladinske iniciative za 3. razvojno os hitronakorosko.si. Ta je bil sprva namenjen zbiranju podpisov v podporo peticiji za izgradnjo 3. razvojne osi na Koroško, katero je pripravila iniciativa.

  Splet okoliščin v drugi polovici leta 2013 in v prvi polovici leta 2014 je bil razlog za to, da je nastala Mladinska iniciativa za 3. razvojno os. V tistem obdobju smo člani Mladinskega sveta Ravne pripravljali prvo strategijo za mlade na Ravnah. Analiza je pokazala velik problem bega možganov iz regije, kar pomenilo alarm za ukrepanje.