V Mladinski iniciativi za 3. razvojno os smo pred sestankom koordinacijskega odbora poslali vprašanje v zvezi s financiranjem na Ministrstvo za finance. Odgovor, z dne 5. marec 2019, se glasi:

  »Spoštovani,

  prejeli smo vaše vprašanje glede zagotovitve finančne stabilnosti 3. razvojne osi za krak Šentrupert – Velenje – Slovenj Gradec. Sporočamo vam, da so aktivnosti na tem področju v teku. Ministrstvo za infrastrukturo je v januarju poslalo pobudo za pripravo poroštvenega zakona za 3. razvojno os. Ministrstvo za finance je Ministrstvo za infrastrukturo pozvalo k dopolnitvi poslanega gradiva oziroma posredovanje relevantnih podatkov, podprtih z ustrezno investicijsko dokumentacijo. Šele na podlagi teh podatkov bo mogoče pripraviti predlog nadaljnjih aktivnosti v smislu finančne stabilnosti projekta, z vsemi potrebnimi elementi in vplivom na javne finance.

  S spoštovanjem,

  mag. Alojz Stana
  državni sekretar« 

  V petek, 1. marca 2019, se je na Prevaljah sestal Odbor za gradnjo hitre ceste na Koroško. Ta je pripravil izhodišča za koordinacijski odbor za spremljanje gradnje 3. razvojne osi na Koroško, ki se bo v sredo, 6. marca 2019 ob 10h, sestal v prostorih Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem. Tega se bodo, poleg Korošcev, udeležili predstavniki Ministrstva za infrastrukturo ter DARS.

  »Ime februarja je Aljaž Verhovnik, koordinator iniciative za tretjo razvojno os in neomajni borec za hitro cesto na Koroško. Ob zadnji Darsovi predstavitvi zamikov začetka graditve tretje razvojne osi je odločno zahteval takojšen začetek del na hitri cesti med Slovenj Gradcem in Velenjem. Izbrali so ga tudi za osebnost leta na Koroškem.« poroča portal Vala 202.
  Pogovoru z Aljažem Verhovnikom lahko prisluhnete tukaj.

  Prav na današnji dan, 14. februarja 2017, je na sedežu uprave Družbe za avtoceste v Ljubljani potekal sestanek širšega koordinacijskega odbora za izgradnjo 3. razvojne osi na Koroško. Na tem srečanju je bila, na pobudo Mladinske iniciative za 3. razvojno os, prvič izražena zahteva po podpisu posebnega protokola med regijo in Ministrstvom za infrastrukturo, v katerem se opredeli časovnica izgradnje 3. razvojne osi, s končnim ciljem pričetka gradnje v letu 2019. Takrat še ni bilo znano, ali se bo na Koroško in to ne glede na že sprejeti državni prostorski načrt iz leta 2013 med Velenjem in Slovenj Gradcem, gradila dvo ali štiri pasovna hitra cesta. Zahteva po slednji je bila tudi ena izmed zahtev koroške delegacije na tem sestanku.

  Odpravili smo se na ogled lokacije enega prvih viaduktov na koroški strani, kjer bi letos lahko bila zasajena prva lopata. To je viadukt »Jenina«, ki se bo nahajal le streljaj od vasi Podgorje pri Slovenj Gradcu. Gre za viadukt dolžine 488 metrov, ki preči dolino, v neposredni bližini tega pa bo zgrajen izvoz Podgorje. Situacija na terenu je v tem trenutku zmerno optimistična, saj je trasa na tem delu že zakoličena oziroma mejniki nakazujejo na to, da so zemljišča odmerjena, predvidevamo pa, da so tudi že odkupljena.

  Glasovanje je potekalo v ponedeljek 4. februarja 2019, preko spletnega glasovanja, SMS sporočil in glasovanja preko telefona. V konkurenci še dveh nominirancev, je Aljaž Verhovnik prejel največ glasov in postal »ime tedna« na Valu 202. Nominacija je bila utemeljena predvsem na podlagi zadnjega preobrata pri poizkusih DARS-a za zamik začetka del 3. razvojne osi na Koroško ter njegovega prostovoljnega in aktivnega delovanja pri prizadevanjih za izgradnjo 3. razvojne osi .